Reiki Centrum Noord Nederland. De meest toonaangevende Reiki opleidingscentrum van Noord Nederland. Voor Reiki 1 cursus, Reiki 2 cursus en Reiki workshops.

Blog

04 feb
2018
De wildgroei in Reiki

De wildgroei in Reiki

Wakker worden beste (Reiki) vrienden, er is iets aan de hand in Reiki land. Het lijkt wel net zo te gaan als bij winkels waar langzaamaan de markt wordt overgenomen door webwinkels. Oké, ik weet hier alles van want ik heb een echte winkel en ook webwinkels. De tijd maakt dat mensen graag vanuit hun luie stoel boodschappen willen doen. 
Maar moet dat nu ook voor het volgen van een Reiki cursus? 

(Voorbeeld 1)
Ontdek de Reiki energie -Thuis je Reiki cursus volgen, onlinereikicursus en klaar is kees.
Wat zijn hiervan de voordelen?...  Oké het is goedkoper, het is luier want je kunt thuis blijven, en ook al lees je helemaal geen enkele pagina of bladzijde, toch kun je Reiki master worden. Oh ja en nog een voordeel, het is hip, want je doet het via je tablet.

(Voorbeeld 2)
Studeer bij CIVAS en ontwikkel uw talenten met een schriftelijke cursus.
Civas is ruim tien jaar dé specialist in schriftelijk onderwijs op gebied van persoonlijke groei, natuurlijke geneeswijzen…etc.
Wat zijn hiervan de voordelen?  … Oké geschreven door expert, mogelijkheid tot inwijden met instructie dvd en cd, voor professioneel en privégebruik. Kosten, ook niet duur. En nog een voordeel, je hoeft niemand aan te raken bij je opleiding want het is schriftelijk.

(Voorbeeld 3)
Reiki dagopleiding, Reiki 1 in één dag € 147,- , Reiki 2, € 197,- ook in één dag en Reiki master € 297,  ook in één dag.
In drie dagen klaar is kees wederom en je kunt gaan lesgeven.
Voordeel is wel dat je hier dan nog even iemand mag aanraken en je krijgt als bonus "de Fire Breath” . Nog een voordeel is dat je in drie dagen klaar bent, hoe snel wil je het hebben.

Hoe heb jij je opleiding gedaan? Ook via internet, of schriftelijk en in 3 dagen tijd?  Of iets langer, in een tijdsbestek van 1 jaar of van zelfs 2 tot 3 jaar? Laat het duidelijk zijn, Usui heeft om Reiki te mogen ontvangen een paar jaar zitten werken en leren bij de Tendai Tempel van Kurama. Doordat hij een Satori (status van verlicht-zijn) ontving na lang mediteren en vasten ging hij langzaam ontdekken welke energie bezit van hem had genomen. Hij noemde dat Reiki.
Daarna is hij eerst gaan oefenen met deze energie en pas later is hij mensen dit gaan leren.
Dat leren ging altijd in een aantal fasen: namelijk Shoden en Okuden in één blok van vijf tot zes dagen. Dat is dus de huidige Reiki 1 en 2. Je mocht verder naar Okuden als je de Byosen kon waarnemen in je handen bij het behandelen. Het meest belangrijke bij het Reiki geven is aan/uit, dus je legt een hand op de ander is aan, of je haalt je hand weg en dat is uit. Bij aan geef je Reiki, bij uit stopt de Reiki. Als het aan is, dan concentreer je op wat je voelt in je handen, namelijk de Byosen. Daar kun je vijf verschillende sensaties voelen zoals; warm, heet, tinteling, koude of kramp. De diepere kennis van de Byosen werd je stap voor stap duidelijker gemaakt tijdens de lessen.
Shoden en Okuden waren en zijn nu nog steeds het uitgangspunt voor iemand die Reiki gebruikt voor het behandelen van zichzelf of anderen.
Wil je les gaan geven, dan kom je in de volgende fase uit, namelijk lesgeven als een VAK. Heden ten dage in Japan is het zo, dat als je verder wilt, je voor Shihan Kaku kunt gaan leren.
Hiervoor moet je minimaal 120 uur Reiki hebben gegeven bij minimaal 40 verschillende mensen. Dan doe je opnieuw in de tussentijd de Reiki cursussen Shoden en Okuden over omdat je kennis moet nemen van de lesstof die gegeven wordt. Gemiddeld na 2 jaar ben je dus klaar voor de opleiding Shihan-Kaku (assistent leermeester). Nu mag je lesgeven in alleen Reiki Shoden (Reiki 1).
Wil je weer verder als Reiki leraar (Shihan) dan ga je eerst leren les te geven in Shoden. Daarnaast ga je verder met het geven van Reiki behandelingen bij veel mensen. Als je dit voldoende hebt gedaan dan kun je na ca. 1,5 jaar de opleiding van Shihan afronden.
Totaal ben je zo ongeveer 3 tot 4 jaar bezig en heb je zeker een paar honderd uur Reiki ervaring achter je kiezen met voornamelijk aan/uit en het volgen van de Byosen. Zo heeft Usui dat ingesteld, en zo is het nog steeds in Japan. 

Ben ik nu gek of zie ik dit helemaal verkeerd want dit heeft helemaal niets te maken met de voorbeelden 1, 2 en 3 van Reiki leren in Nederland die ik aan het begin van dit artikel gaf.
Geen Internet cursus, geen Civas cursus, geen Reiki 1,2,3 in 3 dagen.
Of zijn ze een beetje bezopen in Japan?
Ik voel dat er nu lezers afhaken, want ik schop tegen zere beentjes aan. Heb jij ook voorbeeld 1,2 of drie gedaan, prachtig, dan weet je nu hoe het zit en hoe het moet. Natuurlijk zijn er ook die het echt goed trachten te doen met een gedegen aandacht voor de cursist, met een goed opleidingsprogramma wat niets te maken heeft met tijd maar met kwaliteit en intensiteit. Zo hoort het.
Je kunt nu eenmaal niet in één dag, of in één weekend of via internet automonteur worden. Zou jij je kostbare auto afstaan aan een garage waarvan je weet dat de monteurs in één dag zijn opgeleidt? Of in een weekendje?  Oh ja, ik voel het al weer dat een lezer zegt… dat is toch iets anders Jaap. Nee dat vind ik niet.

Ik heb twee belangrijke uitgangspunten namelijk:
A: je volgt een Reiki cursus en gebruikt dit alléén bij jezelf of bij je hond.
Dat is prima ook al doe je de Reiki cursus bij Klaas Vaak in dromenland… want dit is vrij onschuldig en je schaadt daar geen mensen mee. Wijs is anders.
B: je volgt een Reiki cursus, je hebt de intentie om hierin les te gaan geven, dan word ik kritisch en vind ik dat je vakman/vakvouw moet zijn in je vak. Dan hoor je diepgaande kennis en ervaring te hebben m.b.t. Reiki.
Je moet zeker een paar honderd uur Reiki ervaring hebben voordat je les kunt gaan geven. Je kent de theorie van de Byosen op je duimpje. Je hebt vele boeken gelezen over Reiki. Kortom uren, uren en nog eens uren maken, voordat jij je "Master” gaat noemen.
Je hebt een grote verantwoordelijkheid bij wat JIJ uitdraagt. Draag je kwaliteit uit of onzin. Heb jij je focus op diepgang en integriteit of de focus op een dikke vette Euro rekening.
Laat je regelmatig bijscholen, want stilstand is achteruitgang. Ook de meest wijze "leermeester” blijft "leerling” en staat nooit stil en zal iedere dag opnieuw vol verwondering de nieuwe dag ingaan.

Waar wil jij staan, straks of over vijf of tien jaar?
Essentieel om hierover na te denken!
Wees kritisch op je eigen kennis, je niveau en je eigen opleiding. Durf ook kritisch te zijn op dat wat je een ander leert. 
Heb je echt de overtuiging dat je het "goed” doet, prima ik geloof je!
Bemerk je weerstand bij het lezen van mijn stukje dan heeft dit iets met jou te maken. Kijk naar wat je kunt aanpassen en toevoegen om wel de overtuiging te krijgen dat je "goed” zit. Laat je eventueel bijscholen.
Je mag altijd bij mij aankloppen 

Ik heb in dit stukje niemand willen beledigen, beschadigen of kwetsen. Mocht dat wel zo zijn, mijn oprechte excuses hiervoor. Ik wil zeker mijzelf niet op een voetstuk plaatsen. Mijn intentie is en blijft om Reiki zo puur en zuiver mogelijk over te brengen zoals Usui Sensei dat gewild heeft.
Dank voor het lezen

Namasté
Jaap Pol

Lees meer
15 okt
2017
Is Reiki nog geloofwaardig?

Is Reiki zijn geloofwaardigheid aan het verliezen?

Vandaag zocht ik even op Google op  de zoekwoorden Reiki, Reiki cursus, Reiki 1 opleiding, Reiki centrum. Wat een resultaten worden er dan gegeven. Alleen het woord Reiki geeft, in Nederland gezocht, 357.000 resultaten. Het woord Reiki cursus 75.800 resultaten.  Op zo’n moment denk ik,  is Reiki nu een succes geworden of verzanden wij in een chaos aan mogelijkheden. 
Klik je als je wilt eens voor de aardigheid op 100 adressen bij verschillende Reiki aanbieders. Doe dat eens en laat het gewoon op je inwerken. Wat zie je dan? Wat voel je erbij? Kijk dan eens naar jezelf… 
en vraag je af: ‘wie ben ik dan in dat grote aanbod van Reiki aanbieders…?’
Natuurlijk zijn wij één van de beste, met het juiste verhaal, met de juiste techniek, en ga zo maar door met wat je van jezelf vindt. Terecht of onterecht, diegene die zit te zoeken op internet naar een Reiki behandelaar of Reiki leraar weet dat niet. Hij of zij ziet alleen maar 357.000 zoekresultaten en heel veel bomen in het grote woud van "Reiki”
Er zijn Reiki aanbieders die een Reiki 1 cursus geven in twee dagen maar er zijn er ook die een Reiki cursus geven op 1 avond van 19.00 uur tot 20.30 uur met certificaat en cursusmap. De kosten voor een Reiki 1 cursus variëren gemiddeld tussen € 75,-, en de € 250,-. Als ik niet beter wist dan ging ik als zuinige Nederlander natuurlijk voor de € 75,- en graag op één avond inclusief cursusmap want we zijn ook nog natuurlijk druk, druk, druk…


Aan welke kant van dit verhaal zit jij nu? Ik natuurlijk aan de kant van de beste en jij toch ook? Maar is dat ook zo? Zijn wij toch niet met zijn allen een beetje doorgeschoten? 
Jammer dat het rendement van Reiki niet te meten is, dus de werkelijke waarde van je Reiki cursus die je krijgt of geeft. Wat wel te meten is, is wat je moet betalen voor een cursus maar dat geeft absoluut geen garantie op kwaliteit. Geld en dus cursuskosten geeft eerder iets aan van je eigen waarde, van wat jij vindt dat het waard zou moeten zijn.
Een beetje advocaat berekend € 225,-  p. uur.  Een beetje goede Reiki cursus kost toch al snel € 150 voor 2 dagen van gemiddeld 6 uur, dus omgerekend per uur betaalt de cursist 12/150 = € 12,50 p. uur.  Waarom is de één zijn kennis zo duur en de ander zijn kennis zo goedkoop? 
Weet u het?  Ik wel, namelijk 357.000 resultaten in Google. Dus dan maar goedkoper maken en nog goedkoper maken en nog sneller de cursus doen. Er is zelfs al een DVD over Reiki inclusief 
zelf- inwijding.  Gaaf hoor dat dit kan.  Kosten € 22,50.

Ik krijg nog al eens verontwaardigde mails over mijn stukjes in de reflectie. Mensen voelen zich aangevallen en vinden dat wat zij geleerd hebben het juiste is en het enige. Het werkt toch, wordt er gezegd. 
Mijn welgemeende excuses voor mijn woorden die bij u verkeerd aankomen. Ik meen het. Het is niet mijn bedoeling iemand hiermee te kwetsen of naar beneden te halen. Wat ik wel wil bereiken, ook met het verhaal hierboven is het volgende…

Vijf honderd jaar geleden werd je (bijna) opgehangen als je beweerde dat de aarde rond was. We weten nu wel beter, immers de aarde in rond! Hoe lang duurt het voor nieuwe inzichten worden overgenomen?
In de Reiki wereld in ieder geval niet snel en toch wil ik een lans breken voor de nieuwe inzichten m.b.t. Reiki. Er is gewoon voortschrijdend inzicht met Reiki. Het behandelen kan echt effectiever als je weet wat Byosen is en als je weet hoe je hier mee weet om te gaan. Weg met de drie minuten posities, voel in je handen de Byosen en ga hier op af. 
Werk constant aan jezelf als je Reiki master bent. Je bent dan niet klaar, je begint pas.
Het is geen schande om je opnieuw te verdiepen in Reiki en na een jaar tegen je cursisten te zeggen ….sorry ik zie het nu een beetje anders.
Ga jezelf onderscheiden in het grote aanbod, sterker nog, laten wij dat samen gaan doen. Laten wij als vereniging nog duidelijker worden waar we voor staan. Ga voor kwaliteit en diepgang. Als je Reiki master bent, behoor je "specialist” te zijn op het gebied van Reiki. 
Dat ben je alleen als je veel ervaring hebt met Reiki geven en veel weet over de theorie en de historie. Sensei Mikao Usui heeft Reiki in het leven geroepen. Sensei Hayashi heeft de diepgang aan Reiki gegeven en de koppeling weten te maken hoe je via meridianen van het menselijk lichaam het beste Reiki kunt geven.  Hij was echt een "specialist” een "master”.  De kern daarbij is weer deByosen en andere technieken.
Tijd was toen niet belangrijk, alleen kwaliteit en zo is het in Japan nog steeds met betrekking tot Reiki.

Jaap Pol
Lees meer
10 aug
2016
Reiki stromingen in de wereld

Reiki stromingen in de wereld.

Misschien heeft u op het internet al eens een beetje rond gekeken naar andere Reiki scholen/opleiders. U zult gemerkt hebben dat er vele aanbieders zijn die allemaal pretenderen 'de beste' te zijn. Naast de vele Reiki behandelaars/opleiders zijn er ook veel Reiki stromingen die allen hun oorsprong vinden bij Sensei Mikao Usui. Hij heeft Reiki per toeval ontdekt en de naam Shin Shin Keizen Usui Reiki Ryoho gegeven. Later ook wel Usui Reiki Ryoho genoemd.

In de onderstaande lijst staan alternatieve vormen van Reiki vermeld, alternatieven van mensen die gemeend hebben er iets aan toe te moeten voegen of te wijzigen.
U begrijpt waarom het zo belangrijk is terug te gaan naar de oorsprong. Japan!
 

 

 • Usui Reiki Ryoho
 • Usui Shiki Ryoho
 • Abundance Prosperity Reiki
 • Agape Reiki
 • Ahara Reiki
 • Agel Reiki
 • Angel Stone Reiki
 • Ascension Reiki
 • Ayurveda Reiki
 • Aura Empowerment Reiki
 • Blue Star Reiki
 • Celtic Reiki
 • Crystal Reiki
 • Deep Red Reiki
 • Dental Reiki
 • Divine Light Reiki
 • Divine Will Reiki
 • Dolfijnen Reiki
 • Dolphin Sekhem-Seichim Reiki
 • Dolphin Trilogy Reiki
 • Dragon ki-Reiki
 • Elemental Reiki
 • Enersense-Buddha Reiki
 • Fairy Light Reiki
 • Fearless Reiki
 • Fusion Reiki
 • Gold Reiki
 • Golden Age Reiki
 • Gayatri Seichim Reiki
 • Gendai Reiki
 • Green Tara Seichim Reiki
 • Hawaiian Reiki
 • Hexa Reiki
 • Huna Reiki
 • Hunab Ku Reiki
 • Inner Light Reiki 
 • Ichi Sekai Reiki
 • Isis Seichim Reiki
 • Jinlap Maitri Reiki
 • Johrei of Jo Reiki
 • Japanese Reiki
 • Jikiden Reiki
 • Kaballah Reiki
 • Karmic Reiki
 • Kava Reiki
 • Ki Manna Reiki
 • Komyo Reiki
 • Kundalini Reiki
 • Kurina Reiki
 • Lightening Reiki
 • Lightarian Reiki
 • Lotus Petal Reiki
 • Ma'heo'o Reiki
 • Mari El Reiki
 • MatriViHara Reiki
 • Medicine Buddha Reiki
 • Merfolk Reiki
 • Men Chho Reiki
 • Money Reiki
 • Moon Reiki
 • Munay Ki Reiki
 • New Life Reiki
 • New Usui Reiki
 • OBE ( Out of Body Experience ) Reiki
 • Oneness Reiki
 • Pearls Reiki
 • Purple Reiki
 • Pyramid Reiki
 • Radiance Reiki
 • Rainbow Reiki
 • Raku Kei Reiki
 • Reiki Jin-Kei Do
 • Reiki Plus
 • Sacred Moon Reiki
 • Rosari Reiki
 • Saku Reiki
 • Satya Japanse Reiki
 • Shamanic Reiki
 • Shamballa Reiki
 • Sacred Flames Reiki
 • Sacred Geometry Reiki
 • Seichem Reiki
 • Sokaisi Reiki
 • Soul Mate Reiki
 • Spirit Reiki
 • Spiritual Transmission Reiki
 • Sun Li Chung Reiki
 • Tachyon Reiki
 • Tachyon Kuruna Reiki
 • Tantra Reiki
 • Tera Mai Reiki
 • Tibetan Reiki
 • Tiger Reiki
 • Transparency Reiki
 • Tulip Passion Reiki
 • Usui Seven Degree Reiki
 • Usui Teate Reiki
 • Varja Tummo Reiki
 • Violet Flame Reiki
 • Vibrational Reiki-level
 • White Dove Reiki
 • Yin Yang Reiki
 • Yule Reiki
Lees meer
20 jul
2016
Reiki op afstand geven

Reiki op afstand ( afwezigheids Reiki)


Beste Reiki vrienden.
Eén van de meest onverklaarbare Reiki toepassing is toch wel Reiki op afstand.
Toen ik dit jaren geleden voor het eerst leerde toepassen dacht ik…… onmogelijk dat dit kan werken.
Hoe kun je nu toch energie zenden aan iemand die niet bij je is.
Tot op heden weet ik het nog steeds niet hoe het precies werkt , maar inmiddels na jaren oefen en toepassen kan ik er niet meer omheen, het werkt.
Maar hoe pas je dit nu goed toe en wanneer gebruik je Reiki op afstand.
Toen ik het jaren geleden leerde werd gezegd, ga zitten, doe je ritueel en stuur minimaal 5 tot 15 minuten Reiki.  Prachtig toch dat dit kan.
Toen ik voor het eerst in Japan was en daar de opleiding bij Tadao Yamaguchideed, leerde ik het iets anders, namelijk afwezigheids Reiki. Een andere methode dan ik in Nederland geleerd had.
Je stuurt daarbij geen Reiki naar iemand toe,  je haalt de persoon naar je toe met bepaalde technieken en dan geef je Reiki, met als voordeel dat  je ook de Byosen kunt voelen.
Mijn stukje zal nu niet gaan over de verschillen tussen aftands Reiki en afwezigheids Reiki maar over de tijd die je ervoor gebruikt.

Als je iemand een Reiki behandeling geeft op een behandeltafel, dan ben je daar zo minimaal een uur mee bezig,  immers Reiki heeft tijd nodig om een effect te weeg te brengen in het lichaam.
Nu weten wij dat je naar de Byosen moet "luisteren”  dus zolang  je een sterke Byosen voelt blijf je op de plek zitten waar je behandeld.
Dus tijd is een belangrijke factor!

Hoe lang geef je dan Reiki op afstand?
5 min?, 10 min?  15 min?  of ook gewoon een uur of langer….
Vreemd is dus dat velen echter maar weinig tijd uit trekken voor Reiki op afstand, of zoals in Japan, de afwezigheids Reiki.
Wil je de zelfde resultaten bereiken als bij de fysieke behandeling, dan ben je net zolang bezig.
Geef je Reiki op afstand slechts 5 tot 15 min, dan heeft dat doorgaans maar een klein effect.
Ik denk dat er niet veel mensen minimaal een uur lang afstands Reiki geven.
Doe je zelf altijd kort de afstands Reiki, oefen dan eens op iemand die een fysieke klacht heeft met een uur de afstands behandeling te gebruiken.
Je zult wederom verbazende dingen ervaren.

Afstands Reiki werkt niet sneller.  Je gebruikt het als de fysieke behandeling even niet mogelijk is.
Hartelijke groet

Jaap Pol
Lees meer
10 mei
2016
Reiki symbolen, de juistheid hiervan..

Reiki symbolen, de juistheid hiervan…

Regelmatig krijgen wij binnen onze Reiki vereniging de vraag of wij iets kunnen zeggen over de juistheid van de Reiki symbolen. Ongetwijfeld kennen jullie een aantal boeken waar de symbolen in omgeschreven staan zoals "De kern van Reiki”  van Diane Stein, of "Het grote Boek der  Reiki symbolen” van Walter Lübeck.  Zo zijn er in Nederland nog wel een paar meer boeken die daar iets over zeggen.  Zelf heb je natuurlijk in je opleiding de symbolen van je Reiki leraar meegekregen. Wat je ongetwijfeld is opgevallen is dat er verschillen zijn. Ik heb in mijn Reiki tijd al heel wat verschillen in Reiki symbolen voorbij zien komen. De één zegt dit, dan ander zegt dat.
Het is en blijft een moeilijk punt om daar stelling in te nemen.
Onze vereniging Reikicirkel is een vereniging die niet één groep of visie vertegenwoordigd maar alle Reiki groepen/visies. En moeten wij dan een uitspraak doen over de juistheid van de symbolen?
Ik zou wel willen maar dan komt de wereld over mij heen, of moet ik toch de stoute schoenen aantrekken en daar iets over zeggen? Ik doe het toch maar, ik ben immers jullie voorzitter en dan wordt er van je verwacht soms het hoofd boven het maaiveld uit te steken.
 
Vier honderd jaar geleden riep iedereen dat de aarde plat was en er was er één die zei dat de aarde rond was en hij werd eerst uitgelachen.
Nu weten wij gelukkig beter.
Ook bij de Reiki symbolen is het bijna hetzelfde.
Er zijn een paar boeken waar de Reiki symbolen in omschreven staan maar het zijn boeken door een "westerling" gemaakt.
Laat je dit een Japanner lezen dan zal die zeggen "fout" 
De kennis van de Nederlandse taal is al moeilijk en veel mensen maken daar schrijffouten in (en ik zeker). Dit soort schrijffouten zitten er ook in de symbolen die afgedrukt staan in de boeken.
Is dat erg?  Het is nog steeds leesbaar..... Maar een beetje erg is dat wel.
 
Toen ik jaren geleden Reiki leerde vroeg ik mij ook wel eens af wat de juistheid was van de Reiki symbolen. In 2003 leerde ik Frank Arjava Petter kennen in een workshop (speciale Japanse Reiki technieken)
Ik had toen al een goed lopende Reiki praktijk en al honderden cursisten opgeleid.
Ik had Reiki symbolen geleerd van mijn  leraar en die vergeleek ik met het boek van Diana Stein.
Kompleet anders waren ze. In dat weekend kreeg ik van Arjava een kopie van een kopie van een kopie met de symbolen geschreven door mevr. Takata.
Wauw dacht ik, ik was blij, want nu wist ik hoe ze werkelijk waren.
‘Helaas’ zei Arjava en hij vertelde mij van zijn recente ontdekking dat ook deze in Japan anders geschreven worden.
Een jaar later heb ik mijn eerste Reiki studiereis gemaakt met Arjava naar Japan waar ik Tadao Yamaguchi leerde kennen.
Ik kreeg daar nieuwe informatie en dat heeft mij doen besluiten mijn gehele Reiki opleiding over te doen bij de Jikiden Reiki school van Tadao Yamaguchi en ik was niet de enige, ook Frank Arjava Petter heeft zijn opleiding daar geheel overgedaan.
Daarvoor ben ik een paar keer in Japan geweest.
De Reiki symbolen die ik daar leerde worden in Japan gebruikt en verschillen allemaal van die van mevr. Takata en alle anderen die in de boeken staan afgedrukt.
Jammer maar waar en de reden waarom ze zo veranderd zijn wordt door de Japanners ook niet begrepen. Het zijn gewoon schrijffouten punt uit en als ik de woorden  "Joernaal van agt uhr" schrijf dan kun je het lezen maar ik hoef niet uit te leggen aan een Nederlander dat dit echt fout is.
Ik kan hoog of laag springen in Japan, maar zij keuren andere symbolen echt af.
Met deze kennis begrijpen jullie hopelijk dat het een moeilijke opgave is alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Verschillen zullen er blijven en helaas zijn er mensen met onvoldoende kennis die boeken schrijven met de uitleg van Reiki symbolen. Deze boeken krijgen een soort eigen waarheid, maar de Japanner zal zeggen, "een beetje dom” 
Frank Arjava Petter heeft wel eens tegen mij gezegd, Jaap wat ben ik blij dat ik nooit de Reiki symbolen heb beschreven in één van mijn boeken, dan had ik nu rode oortjes gekregen.
 
Hoe nu verder dan zou je zeggen.
Ga door met wat je denkt goed te doen. Doe dit met de beste intentie en gebruik jouw symbolen, ze werken immers. Ga je ooit naar Japan en wil je daar Reiki ervaren, dan zul je ongetwijfeld iets anders leren en dan is er genoeg tijd om te schakelen naar de andere schrijfwijze.
 
Jaap Pol
Lees meer

Reiki Centrum Noord Nederland (RCNN)

Alkesingel 2, 7927 AT Alteveer de Wolden
 T: 0528-362929 | 06-54668225

Reiki centrum Noord Nederland is aangesloten bij het NIBG   NIBG logo   en   Jikiden Reiki nederland

Cursisten ervaringen  Reiki oefenavond  Alles over Reiki  Reiki behandeling  informatie avond    Reiki 1 cursus   Reiki 2 cursus   Jikiden-Reiki   Cursusdata  Japanse Reiki technieken 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

webxpress.constanten.MenuItemLanguage:0
webxpress.db.EntityClasses.DomeinEntity:28
webxpress.db.EntityClasses.SiteEntity:28
webxpress.db.EntityClasses.MenuItemEntity:18
Total Size of Session Data: 75,00 kb