De wildgroei in Reiki

De wildgroei in Reiki

Wakker worden beste (Reiki) vrienden, er is iets aan de hand in Reiki land. Het lijkt wel net zo te gaan als bij winkels waar langzaamaan de markt wordt overgenomen door webwinkels. Oké, ik weet hier alles van want ik heb een echte winkel en ook webwinkels. De tijd maakt dat mensen graag vanuit hun luie stoel boodschappen willen doen.
Maar moet dat nu ook voor het volgen van een Reiki cursus?

(Voorbeeld 1)
Ontdek de Reiki energie -Thuis je Reiki cursus volgen, online reikicursus en klaar is kees.
Wat zijn hiervan de voordelen?...  Oké het is goedkoper, het is luier want je kunt thuis blijven, en ook al lees je helemaal geen enkele pagina of bladzijde, toch kun je Reiki master worden. Oh ja en nog een voordeel, het is hip, want je doet het via je tablet.

(Voorbeeld 2)
Studeer bij CIVAS en ontwikkel uw talenten met een schriftelijke cursus.
Civas is ruim tien jaar dé specialist in schriftelijk onderwijs op gebied van persoonlijke groei, natuurlijke geneeswijzen…etc.
Wat zijn hiervan de voordelen?  … Oké geschreven door expert, mogelijkheid tot inwijden met instructie dvd en cd, voor professioneel en privégebruik. Kosten, ook niet duur. En nog een voordeel, je hoeft niemand aan te raken bij je opleiding want het is schriftelijk.

(Voorbeeld 3)
Reiki dagopleiding, Reiki 1 in één dag € 147,- , Reiki 2, € 197,- ook in één dag en Reiki master € 297,  ook in één dag.
In drie dagen klaar is kees wederom en je kunt gaan lesgeven.
Voordeel is wel dat je hier dan nog even iemand mag aanraken en je krijgt als bonus "de Fire Breath” . Nog een voordeel is dat je in drie dagen klaar bent, hoe snel wil je het hebben.

(Voorbeeld 4)
Een opleiding bij een instituut waarbij het allemaal prachtig voor elkaar lijkt te zijn. (Zoma-opleidingen)
Reiki 1, slechts één dag van 09:30 uur tot ca. 15.30 uur inclusief lunch pauzes ( dus eigenlijk vijf uurtjes les) voor € 180,-
Reiki 2, ook slechts één dag van 09:30 uur tot ca. 15:30 uur voor slechts € 250,-
Reiki 3a (master opleiding) wederom slechts één dag van 09:30 uur tot ca. 15:30 uur... € 750,-
Hoe bestaat het dat je slechts in vijf uurtjes alle facetten van Reiki kunt leren. In één woord schandalig dat dit soort opleiders al meer dan 50.000 mensen een oor hebben aangenaaid.  
Per jaar krijg ik minstens tussen de 10 en 20 mensen in mijn cursus die bij Zoma de opleiding(en) hebben gevolgd, of beter gezegd , een dag op de stoel hebben gezeten en vervolgens eigenlijk nog steeds niets weten wat ze moeten doen.
Een voorbeeld van een staaltje marketing bluf!Hoe heb jij je opleiding gedaan? Ook via internet, of schriftelijk en in 3 dagen tijd?  Of iets langer, in een tijdsbestek van 1 jaar of van zelfs 2 tot 3 jaar? Laat het duidelijk zijn, Usui heeft om Reiki te mogen ontvangen een paar jaar zitten werken en leren bij de Tendai Tempel van Kurama. Doordat hij een Satori (status van verlicht-zijn) ontving na lang mediteren en vasten ging hij langzaam ontdekken welke energie bezit van hem had genomen. Hij noemde dat Reiki.
Daarna is hij eerst gaan oefenen met deze energie en pas later is hij mensen dit gaan leren.
Dat leren ging altijd in een aantal fasen: namelijk Shoden en Okuden in één blok van vijf tot zes dagen. Dat is dus de huidige Reiki 1 en 2. Je mocht verder naar Okuden als je de Byosen kon waarnemen in je handen bij het behandelen. Het meest belangrijke bij het Reiki geven is aan/uit, dus je legt een hand op de ander is aan, of je haalt je hand weg en dat is uit. Bij aan geef je Reiki, bij uit stopt de Reiki. Als het aan is, dan concentreer je op wat je voelt in je handen, namelijk de Byosen. Daar kun je vijf verschillende sensaties voelen zoals; warm, heet, tinteling, koude of kramp. De diepere kennis van de Byosen werd je stap voor stap duidelijker gemaakt tijdens de lessen.
Shoden en Okuden waren en zijn nu nog steeds het uitgangspunt voor iemand die Reiki gebruikt voor het behandelen van zichzelf of anderen.
Wil je les gaan geven, dan kom je in de volgende fase uit, namelijk lesgeven als een VAK. Heden ten dage in Japan is het zo, dat als je verder wilt, je voor Shihan Kaku kunt gaan leren.
Hiervoor moet je minimaal 120 uur Reiki hebben gegeven bij minimaal 40 verschillende mensen. Daarbij doe je opnieuw in de tussentijd de Reiki cursussen Shoden en Okuden over omdat je kennis moet nemen van de lesstof die gegeven wordt. Gemiddeld na 2 jaar ben je dus klaar voor de opleiding Shihan-Kaku (assistent leermeester). Nu mag je lesgeven in alleen Reiki Shoden (Reiki 1).
Wil je weer verder als Reiki leraar (Shihan) dan ga je eerst leren les te geven in Shoden. Daarnaast ga je verder met het geven van Reiki behandelingen bij veel mensen. Als je dit voldoende hebt gedaan dan kun je na ca. 1,5 jaar de opleiding van Shihan afronden.
Totaal ben je zo ongeveer 3 tot 4 jaar bezig en heb je zeker een paar honderd uur Reiki ervaring achter je kiezen met voornamelijk aan/uit en het volgen van de Byosen. Zo heeft Usui dat ingesteld, en zo is het nog steeds in Japan.

Ben ik nu gek of zie ik dit helemaal verkeerd want dit heeft helemaal niets te maken met de voorbeelden 1, 2, 3 en 4 van Reiki leren in Nederland die ik aan het begin van dit artikel gaf.
Geen Internet cursus, geen Civas cursus, geen Reiki 1,2,3 in 3 dagen bij Zoma.
Of zijn ze een beetje bezopen in Japan?
Ik voel dat er nu lezers afhaken, want ik schop tegen zere beentjes aan. Heb jij ook voorbeeld 1,2, 3 of 4 gedaan, prachtig, dan weet je nu hoe het zit en hoe het moet. Natuurlijk zijn er ook die het echt goed trachten te doen met een gedegen aandacht voor de cursist, met een goed opleidingsprogramma wat niets te maken heeft met tijd maar met kwaliteit en intensiteit. Zo hoort het.
Je kunt nu eenmaal niet in één dag, of in één weekend of via internet automonteur worden. Zou jij je kostbare auto afstaan aan een garage waarvan je weet dat de monteurs in één dag zijn opgeleid? Of in een weekendje?  Oh ja, ik voel het al weer dat een lezer zegt… dat is toch iets anders Jaap. Nee dat vind ik niet.

Ik heb twee belangrijke uitgangspunten namelijk:
A: je volgt een Reiki cursus en gebruikt dit alléén bij jezelf of bij je hond.
Dat is prima ook al doe je de Reiki cursus bij Klaas Vaak in dromenland… want dit is vrij onschuldig en je schaadt daar geen mensen mee. Wijs is anders.
B: je volgt een Reiki cursus, je hebt de intentie om hierin een praktijk te beginnen of om les te gaan geven, dan word ik kritisch en vind ik dat je vakman/vakvouw moet zijn in je vak. Dan hoor je diepgaande kennis en ervaring te hebben m.b.t. Reiki.
Je moet zeker een paar honderd uur Reiki ervaring hebben voordat je les kunt gaan geven of een Reiki praktijk kunt gaan beginnen. Je kent de theorie van de Byosen op je duimpje. Je hebt vele boeken gelezen over Reiki. Kortom uren, uren en nog eens uren maken, voordat jij je "Master” gaat noemen.
Je hebt een grote verantwoordelijkheid bij wat JIJ uitdraagt. Draag je kwaliteit uit of onzin. Heb jij je focus op diepgang en integriteit of de focus op een dikke vette Euro rekening.
Laat je regelmatig bijscholen, want stilstand is achteruitgang. Ook de meest wijze "leermeester” blijft "leerling” en staat nooit stil en zal iedere dag opnieuw vol verwondering de nieuwe dag ingaan.

Waar wil jij staan, straks of over vijf of tien jaar?
Essentieel om hierover na te denken!
Wees kritisch op je eigen kennis, je niveau en je eigen opleiding. Durf ook kritisch te zijn op dat wat je een ander leert.
Heb je echt de overtuiging dat je het "goed” doet, prima ik geloof je!
Bemerk je weerstand bij het lezen van mijn stukje dan heeft dit iets met jou te maken. Kijk naar wat je kunt aanpassen en toevoegen om wel de overtuiging te krijgen dat je "goed” zit. Laat je eventueel bijscholen.
Je mag altijd bij mij aankloppen

Ik heb in dit stukje niemand willen beledigen, beschadigen of kwetsen. Mocht dat wel zo zijn, mijn oprechte excuses hiervoor. Ik wil zeker mijzelf niet op een voetstuk plaatsen. Mijn intentie is en blijft om Reiki zo puur en zuiver mogelijk over te brengen zoals Usui Sensei dat gewild heeft.
Dank voor het lezen

Namasté
Jaap Pol
Dai Shihan (Grootleermeester)
530997 bezoekers (848449 hits) sinds 30-6-2007
Powered by webXpress