Is Reiki nog geloofwaardig?

30 jul 2023

Is Reiki zijn geloofwaardigheid aan het verliezen?

Vandaag zocht ik even op Google op  de zoekwoorden Reiki, Reiki cursus, Reiki 1 opleiding, Reiki centrum. Wat een resultaten worden er dan gegeven. Alleen het woord Reiki geeft, in Nederland gezocht, 357.000 resultaten. Het woord Reiki cursus 75.800 resultaten.  Op zo’n moment denk ik,  is Reiki nu een succes geworden of verzanden wij in een chaos aan mogelijkheden. 
Klik je als je wilt eens voor de aardigheid op 100 adressen bij verschillende Reiki aanbieders. Doe dat eens en laat het gewoon op je inwerken. Wat zie je dan? Wat voel je erbij? Kijk dan eens naar jezelf… 
en vraag je af: ‘wie ben ik dan in dat grote aanbod van Reiki aanbieders…?’
Natuurlijk zijn wij één van de beste, met het juiste verhaal, met de juiste techniek, en ga zo maar door met wat je van jezelf vindt. Terecht of onterecht, diegene die zit te zoeken op internet naar een Reiki behandelaar of Reiki leraar weet dat niet. Hij of zij ziet alleen maar 357.000 zoekresultaten en heel veel bomen in het grote woud van "Reiki”
Er zijn Reiki aanbieders die een Reiki 1 cursus geven in twee dagen maar er zijn er ook die een Reiki cursus geven op 1 avond van 19.00 uur tot 20.30 uur met certificaat en cursusmap. De kosten voor een Reiki 1 cursus variëren gemiddeld tussen € 75,-, en de € 250,-. Als ik niet beter wist dan ging ik als zuinige Nederlander natuurlijk voor de € 75,- en graag op één avond inclusief cursusmap want we zijn ook nog natuurlijk druk, druk, druk…


Aan welke kant van dit verhaal zit jij nu? Ik natuurlijk aan de kant van de beste en jij toch ook? Maar is dat ook zo? Zijn wij toch niet met zijn allen een beetje doorgeschoten? 
Jammer dat het rendement van Reiki niet te meten is, dus de werkelijke waarde van je Reiki cursus die je krijgt of geeft. Wat wel te meten is, is wat je moet betalen voor een cursus maar dat geeft absoluut geen garantie op kwaliteit. Geld en dus cursuskosten geeft eerder iets aan van je eigen waarde, van wat jij vindt dat het waard zou moeten zijn.
Een beetje advocaat berekend € 225,-  p. uur.  Een beetje goede Reiki cursus kost toch al snel € 150 voor 2 dagen van gemiddeld 6 uur, dus omgerekend per uur betaalt de cursist 12/150 = € 12,50 p. uur.  Waarom is de één zijn kennis zo duur en de ander zijn kennis zo goedkoop? 
Weet u het?  Ik wel, namelijk 357.000 resultaten in Google. Dus dan maar goedkoper maken en nog goedkoper maken en nog sneller de cursus doen. Er is zelfs al een DVD over Reiki inclusief 
zelf- inwijding.  Gaaf hoor dat dit kan.  Kosten € 22,50.

Ik krijg nog al eens verontwaardigde mails over mijn stukjes in de reflectie. Mensen voelen zich aangevallen en vinden dat wat zij geleerd hebben het juiste is en het enige. Het werkt toch, wordt er gezegd. 
Mijn welgemeende excuses voor mijn woorden die bij u verkeerd aankomen. Ik meen het. Het is niet mijn bedoeling iemand hiermee te kwetsen of naar beneden te halen. Wat ik wel wil bereiken, ook met het verhaal hierboven is het volgende…

Vijf honderd jaar geleden werd je (bijna) opgehangen als je beweerde dat de aarde rond was. We weten nu wel beter, immers de aarde in rond! Hoe lang duurt het voor nieuwe inzichten worden overgenomen?
In de Reiki wereld in ieder geval niet snel en toch wil ik een lans breken voor de nieuwe inzichten m.b.t. Reiki. Er is gewoon voortschrijdend inzicht met Reiki. Het behandelen kan echt effectiever als je weet wat Byosen is en als je weet hoe je hier mee weet om te gaan. Weg met de drie minuten posities, voel in je handen de Byosen en ga hier op af. 
Werk constant aan jezelf als je Reiki master bent. Je bent dan niet klaar, je begint pas.
Het is geen schande om je opnieuw te verdiepen in Reiki en na een jaar tegen je cursisten te zeggen ….sorry ik zie het nu een beetje anders.
Ga jezelf onderscheiden in het grote aanbod, sterker nog, laten wij dat samen gaan doen. Laten wij als vereniging nog duidelijker worden waar we voor staan. Ga voor kwaliteit en diepgang. Als je Reiki master bent, behoor je "specialist” te zijn op het gebied van Reiki. 
Dat ben je alleen als je veel ervaring hebt met Reiki geven en veel weet over de theorie en de historie. Sensei Mikao Usui heeft Reiki in het leven geroepen. Sensei Hayashi heeft de diepgang aan Reiki gegeven en de koppeling weten te maken hoe je via meridianen van het menselijk lichaam het beste Reiki kunt geven.  Hij was echt een "specialist” een "master”.  De kern daarbij is weer deByosen en andere technieken.
Tijd was toen niet belangrijk, alleen kwaliteit en zo is het in Japan nog steeds met betrekking tot Reiki.

Jaap Pol

Reiki Centrum Noord Nederland (RCNN)

Praktijk locatie , Van Echtenstraat 106,  7902 ER  Hoogeveen
 T: 0654668225

Reiki centrum Noord Nederland is aangesloten bij het NIBG   NIBG logo 

Cursisten ervaringen  Reiki oefenavond  Alles over Reiki  Reiki behandeling  Reiki 1 cursus   Reiki 2 cursus   Cursus datum  Japanse Reiki technieken