Is Reiki nog geloofwaardig?

30 jul 2023

Is Reiki zijn geloofwaardigheid aan het verliezen?

Vandaag heb ik even op Google gezocht naar de termen Reiki, Reiki cursus, Reiki 1 opleiding, en Reiki centrum. Wat een overvloed aan resultaten levert dat op. Alleen al het zoekwoord Reiki genereert in Nederland 357.000 resultaten. Het woord Reiki cursus levert 75.800 resultaten op. Op zo'n moment vraag ik me af: is Reiki nu een succes geworden, of zijn we verdwaald in een zee van mogelijkheden?

Als je voor de aardigheid eens op 100 verschillende adressen van Reiki-aanbieders klikt, en gewoon laat inwerken wat je ziet, wat voel je dan? Kijk dan eens naar jezelf en vraag je af: "wie ben ik dan in dat grote aanbod van Reiki-aanbieders?"

Natuurlijk beschouwen wij onszelf als een van de besten, met het juiste verhaal, de juiste techniek, enzovoort. Maar degene die op internet zoekt naar een Reiki-behandelaar of -leraar weet dat niet. Hij of zij ziet alleen maar 357.000 zoekresultaten en een overvloed aan "Reiki".

Er zijn Reiki-aanbieders die een Reiki 1 cursus aanbieden die twee dagen duurt, terwijl anderen een cursus aanbieden die op één avond van 19.00 uur tot 20.30 uur plaatsvindt, inclusief certificaat en cursusmap. De kosten voor een Reiki 1 cursus variëren gemiddeld tussen € 75,- en € 250,-. Als ik niet beter zou weten, zou ik als zuinige Nederlander natuurlijk voor de € 75,- kiezen, het liefst in één avond, want we zijn allemaal druk, druk, druk...

Aan welke kant van dit verhaal sta jij? Ik sta natuurlijk aan de kant van de beste, en jij toch ook? Maar is dat echt zo? Zijn we niet allemaal een beetje doorgeschoten?

Het is jammer dat het rendement van Reiki niet te meten is, dus de werkelijke waarde van de Reiki-cursus die je krijgt of geeft. Wat wel te meten is, is wat je moet betalen voor een cursus, maar dat geeft absoluut geen garantie op kwaliteit. De prijs van een cursus geeft eerder iets weer over je eigen waarde, over wat jij vindt dat het waard zou moeten zijn.

Een beetje advocaat rekent bijvoorbeeld € 225,- per uur. Een goede Reiki cursus kost toch al snel € 150 voor 2 dagen van gemiddeld 6 uur, dus omgerekend betaalt de cursist € 12,50 per uur. Waarom is de ene zijn kennis zo duur en de ander zijn kennis zo goedkoop? Weet jij het? Ik wel, namelijk 357.000 resultaten in Google. Dus laten we het maar goedkoper maken en nog goedkoper, en nog sneller de cursus doen. Er is zelfs al een DVD over Reiki inclusief zelf-inwijding. Gaaf hè, dat dit kan. Kosten? Slechts € 22,50.

Ik ontvang vaak verontwaardigde e-mails over mijn opmerkingen in mijn stukjes (met name westerse opgeleide Reiki leraren) . Mensen voelen zich aangevallen en vinden dat wat zij hebben geleerd het juiste en enige is. "Het werkt toch", wordt er gezegd. Mijn welgemeende excuses als mijn woorden bij u verkeerd zijn gevallen. Het is niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen of naar beneden te halen. Wat ik wel wil bereiken, ook met het verhaal hierboven, is het volgende...

Vijfhonderd jaar geleden werd je (bijna) opgehangen als je beweerde dat de aarde rond was. We weten nu wel beter, de aarde is immers rond! Hoe lang duurt het voordat nieuwe inzichten worden geaccepteerd? In de wereld van Reiki in ieder geval niet snel. En toch wil ik een lans breken voor nieuwe inzichten met betrekking tot Reiki. Er is voortschrijdend inzicht met Reiki. Behandelingen kunnen echt effectiever zijn als je weet wat Byosen is en hoe je ermee moet omgaan. Weg met de drie-minuten posities; voel in je handen de Byosen en reageer hierop.

Werk voortdurend aan jezelf als je een Reiki-master bent. Je bent dan nog niet klaar; je begint pas. Het is geen schande om je opnieuw te verdiepen in Reiki en na een jaar tegen je cursisten te zeggen... sorry, ik zie het nu een beetje anders. Laten we ons onderscheiden in het grote aanbod, sterker nog, laten we dat samen doen. Laten we als vereniging nog duidelijker maken waar we voor staan. Ga voor kwaliteit en diepgang. Als je een Reiki-master bent, moet je een specialist zijn op het gebied van Reiki. Dat ben je alleen als je veel ervaring hebt met het geven van Reiki en veel weet over de theorie en de geschiedenis.

Sensei Mikao Usui heeft Reiki in het leven geroepen. Sensei Hayashi heeft diepgang aan Reiki gegeven en de koppeling weten te maken tussen Reiki en de meridianen van het menselijk lichaam. Hij was echt een specialist, een meester. De kern hiervan is weer de Byosen en andere technieken. Tijd was toen niet belangrijk, alleen kwaliteit , en zo is het in Japan nog steeds met betrekking tot Reiki.

Jaap Pol
Terug

512224 bezoekers (818822 hits) sinds 30-6-2007
Powered by webXpress