Wat is Reiki

Wat is Reiki
De originele benaming van Reiki is 'Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho'. Dit betekent: De Usui behandelmethode ter verbetering van lichaam en geest. Deze niet-religieuze healingtechniek is ontdekt en ontwikkeld door Sensei Mikao Usui (1865-1926).

Reiki is het Japanse woord voor universele levensenergie. Het is een zuivere, natuurlijke en eenvoudige methode om helende energie over te brengen naar mens, dier en zelfs planten. Onze levensenergie wordt versterkt door de Reiki heel-methode en brengt ons lichaam in balans. Deze natuurlijke helende energie stroomt in een krachtige en geconcentreerde vorm door de handen van de Reiki-gever naar degene die behandeld wordt, of naar zichzelf. Ieder mens kan door middel van een Reiki cursus leren om zichzelf en anderen te behandelen met de Reiki-energie, zonder bijzondere gaven nodig te hebben zoals magnetiseurs dat wel hebben.

Vóór de Tweede Wereldoorlog beoefenden al meer dan één miljoen mensen in Japan Reiki. Tijdens het naoorlogse moderniseringsproces in Japan leek het alsof Reiki was verdwenen. Geleidelijk heeft Reiki echter zijn weg gevonden over de hele wereld, inclusief Nederland. Sinds vijfentwintig jaar is Reiki weer erg populair in Japan, mede dankzij de inspanningen van Frank Arjava Petter en Chiyoko Yamaguchi, en haar zoon Tadao Yamaguchi. Dit heeft geleid tot het ontstaan van veel westerse Reiki-scholen die hun eigen interpretatie hebben gegeven aan de authentieke Reiki. Om verwarring en teleurstelling te voorkomen, is het aan te bevelen om Reiki te leren op de manier die Mikao Usui sensei heeft ontdekt en ontwikkeld. Deze juiste methode is de Japanse Jikiden Reiki!
 
Het ontstaan van (Jikiden ®) Reiki: 
De overgrote meerderheid van de Reiki die momenteel wordt beoefend, is de Westerse Stijl Reiki. Echter, de helende kunst van Reiki is oorspronkelijk ontdekt in Japan en heeft zich vervolgens over de hele wereld verspreid. Er was een periode waarin men dacht dat de Westerse Stijl Reiki de enige nog bestaande vorm van Reiki was, en dat er geen beoefenaars meer in Japan waren. Als gevolg hiervan moesten mensen die geïnteresseerd waren in Reiki naar Noord-Amerika reizen om het te leren. De waarheid is echter dat er altijd Reiki-beoefenaars zijn geweest in Japan.
 
Usui Reiki Ryoho Gakkai (1865-1926)De traditionele Japanse Reiki organisatie opgericht door Mikao Usui Sensei (1865 – 1926), de ontdekker van Reiki. Deze organisatie was tot nu toe vrijwel onbekend vanwege een beslissing om een gesloten groep te blijven. 
  
Mikao Usui, Reiki-opleidingen.nl
 

Chujiro Hayashi Sensei (1879 – 1940), 
Een vooraanstaande student van Usui Sensei was Dr. Chujiro Hayashi. Als arts wist hij Reiki zeer effectief toe te passen. Al zijn ervaringen zijn bewaard gebleven en zijn door Frank Arjava Petter samen met Tadao Yamaguchi gepubliceerd in het boek 'De Reiki-technieken van Dr. Hayashi', met ISBN 90.76771.44.8. Dit boek biedt een waardevol inzicht in de praktijken en technieken die Dr. Hayashi ontwikkelde en gebruikt heeft tijdens zijn werk met Reiki.
 
Chyoko Yamaguchi (1921-2003)
Meer dan 65 jaar geleden, op slechts 17-jarige leeftijd, leerde Mevrouw Chyoko Yamaguchi (1921-2003) Reiki van Chujiro Hayashi Sensei. Gedurende haar hele leven beoefende zij dagelijks Reiki tot aan haar overlijden. Ze stond mede aan de wieg van de oprichting van het Jikiden Reiki Instituut in Kyoto, waar haar nalatenschap en kennis worden voortgezet.
 
Tadao Yamaguchi
Haar zoon Tadao Yamaguchi (1952) ontdekte dat Reiki in de Westerse landen bijzonder populair was, maar dat de originele kennis verloren was gegaan door vermenging met westerse ideeën. In overleg met enkele masters in de westerse Reiki, besloot Tadao Yamaguchi, de authentieke Japanse Reiki actief te gaan promoten, zonder invloeden van Westerse Reiki. Al snel ontstonden er problemen, zoals mensen die beweerden dat zij het niveau van Jikiden Reiki beoefenaar hadden bereikt, hoewel hun Reiju (= afstemmingen/initiaties) incompleet was. Hierna heeft Tadao Yamaguchi in overleg met andere masters besloten om seminars te houden en certificaten uit te geven aan de geslaagde studenten en de methodes die Chujiro Hayashi Sensei 65 jaar eerder had gebruikt in de lessen aan zijn moeder, opnieuw in gebruik te nemen. Derhalve is het Jikiden Reiki Seminar de eerste in zijn soort in Japan en de eerste in de wereld.
 
Jaap Pol
Jaap Pol (1956), de eerste Dai Shihan (grootleermeester) in Nederland, heeft zijn opleidingen gevolgd bij het meest vooraanstaande Jikiden Reiki opleidingsinstituut van Japan in Kyoto. Al ruim twintig jaar deelt Jaap Pol zijn kennis in zijn Reiki Centrum Noord Nederland.
Bij het ontvangen van de titel Dai Shihan (2015) was Jaap Pol de veertiende wereldwijd. Momenteel zijn er acht Dai Shihan's in Japan en acht buiten Japan.

Waarom kiezen voor authentieke Japanse (Jikiden ®) Reiki?
In de westerse Reiki komt het helaas vaak voor dat lesprogramma's nogal uiteenlopen in aard. Hoewel de meeste Reikimasters over het algemeen tot overeenstemming komen over de inhoud van de lessen, is het toch mogelijk om bijvoorbeeld Reiki I, Reiki II, Reiki III en de mastergraad allemaal in één dag of zelfs minder te behalen. Ongelofelijk, maar het gebeurt! Met andere woorden, er zijn geen vaste regels; iedereen is vrij om het op zijn eigen manier in te vullen. Zelfs een Reiki 1 cursus van 1 dag is veel te beperkt om de essentie volledig te leren en te begrijpen.

Met Jikiden Reiki ® is daarentegen alles vastgelegd. Degene die het onderwijst, moet een specifiek programma hebben doorlopen om de bevoegdheid te krijgen. Iedereen is geregistreerd geregistreerd bij het Jikiden Reiki ® Instituut. De prijs voor een cursus staat vast en mag niet worden gewijzigd (wat in de westerse Reiki behoorlijk kan variëren).

Na het volgen van een cursus ontvangt men een origineel certificaat uit Japan, geschreven in authentieke kalligrafie. Een deel van de cursuskosten wordt afgedragen aan het Jikiden Reiki ® Instituut om de administratie te bekostigen. Alle Jikiden Reiki leraren worden vermeld op de officiële internationale Jikiden Reiki ® website, waardoor erkende gecertificeerde Jikiden Reiki ® leraren altijd te vinden zijn.

Het is duidelijk dat er lessen zijn getrokken uit wat er in westerse landen is gebeurd. Reiki is te waardevol om verloren te gaan. Gelukkig heeft het doorgeven van de originele authentieke wijze van Reiki nog plaatsgevonden. Laten we er zuinig op zijn en laten we het zo zuiver mogelijk houden.

 Lees meer over een Jikiden Reiki 1 cursus
Aanmelden Reiki cursus

530989 bezoekers (848393 hits) sinds 30-6-2007
Powered by webXpress